Sajgonki, spring rolls, krokiety wiosenne lub jak tam sobie chcecie je nazwać :) Ten specjał kuchni azjatyckiej znamy chyba wszyscy. Jednak w innym wykonaniu. Świeże i chrupiące warzywa wraz z aromatycznym mięsem zawinięte w cieniutki i delikatny papier ryżowy :) W moim przepisie (a raczej pomyśle) też znajdziecie świeże i chrupiące warzywa i aromatyczne mięso. Jednak zamiast papieru ryżowego użyłam soczystej sałaty :) Jak wyszło? To już zostawiam Waszej ocenie :)
Składniki:
400 g mięsa z kurczaka
2 ogórki kiszone
1/2 czerwonej papryki
1 marchewka
5-6 liści sałaty lodowej (lub masłowej)
odrobina dowolnych kiełków
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 świeżej papryczki chilli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
Smacznego!!!
MDNŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz