2 piersi z kurczaka
3 łyżeczki majeranku
1 1/2 łyżeczki tymianku
50 dag pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa
750 ml bulionu
3 łyżki maggi
20 dag kaszy gryczanej
natka pietruszki
sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem (połową) i 1/2 łyżeczki tymianku.
Bulion zagotuj z maggi i resztą ziół. Pokrojoną w paski cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj rozgnieciony czosnek i kurczaka. Mieszankę odsuń na bok i na patelnię dodaj pokrojone w kawałki pieczarki. Po chwili całość wymieszaj. Duś jeszcze 2 minuty.
Po tym czasie dodaj kaszę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zalej szklanką bulionu i zagotuj.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej resztę bulionu i przykryj.
Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Smacznego!!!
MDNŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz